Zaczynamy odliczanie do targów SIGEP
44. edycja wystawy Italian Exhibition Group odbędzie się 21-25 stycznia 2023 r. w centrum wystawowym w Rimini. Równocześnie odbędzie się 7. edycja A.B. Tech Expo, poświęcona technologiom i maszynom piekarniczym.
Włoscy mistrzowie lodów rzemieślniczych. Elegancja i kreatywność międzynarodowego cukiernictwa. Czekolada − od surowców do przygotowania doskonałych produktów. Produkty na zakwasie i wszystkie wersje chleba. Aromat kawy, od espresso po kawy specialty. Jest tylko jedno spotkanie w Europie, które oferuje profesjonalistom najbardziej kompleksową wystawę dla branży cukierniczej. Stworzonej zgodnie z włoskim stylem – to SIGEP. The Dolce World Expo.
Motor napędowy branży
SIGEP, pierwsze w 2023 r. targi Food & Beverage Network. Obejmują też Beer & Food Attraction i BBTech Expo (19-22 lutego w Rimini), a także Cosmofood (w listopadzie w Vicenzy). Będą gościć wszystkie najważniejsze marki na całej powierzchni wystawienniczej. To miejsce współpracy ze stowarzyszeniami rzemieślniczymi i przemysłowymi naszego sektora. Krajowymi i międzynarodowymi stowarzyszeniami mistrzów lodziarstwa, a także szefów kuchni, piekarzy, baristów i specjalistów od kawy. Biznes, szkolenia, aspekty medialne i pokazanie się na rynkach zagranicznych. Dzięki wsparciu ITA − Włoskiej Agencji Handlowej, sprawiają, że SIGEP jest prawdziwym motorem napędowym branży. Począwszy od składników, a także produktów, po najnowsze maszyny i systemy. Organizatorzy targów skupiają się coraz bardziej na kwestiach zrównoważonego rozwoju, a także oszczędzania energii. Umeblowaniu i wyposażeniu, gablotach i ladach oraz wszystkim, co jest niezbędne do posiadania nowoczesnych rozwiązań pod hasłem ekologicznych materiałów, a także konkurencyjności na rynku coraz bardziej zintegrowanego z platformami cyfrowymi.
Zawody i szkolenia
Od ponad 40 lat synonimem SIGEP są duże międzynarodowe zawody, które są niezwykłym narzędziem do profesjonalnego szkolenia i odkrywania nowych talentów. W sześciu „Arenach” międzynarodowe konkursy będą przeplatać się z pokazami wielkich mistrzów, którzy wykorzystują najnowsze innowacje technologiczne, a także rozmowami na temat szkolenia i kultury. Dolce Arena to obszar kluczowych wydarzeń. Będzie gościć rywalizujące talenty Gelato Europe Cup, który jest wstępną fazą kwalifikacyjną dla europejskich drużyn prowadzącą do Gelato World Cup w Sigep 2024, Junior World Pastry Championship, a także Ladies World Championship, który wybierze następną Pastry Queen.
W Gelato Arena zaplanowano demonstracje i rozmowy, a w Pastry Arena odbędą się Mistrzostwa Włoch Seniorów i Mistrzostwa Włoch Juniorów, a także SIGEP Giovani. W Coffee Arena najlepsi włoscy bariści będą rywalizować w siedmiu krajowych mistrzostwach ważnych dla World Coffee Championship. Z kolei w Bakery Arena odbędzie się powrót Bread in the City, międzynarodowego konkursu piekarniczego pod egidą Richemont Club. Również w Choco Arenie nie zabraknie widowisk i smaków, z pokazami i prelekcjami mistrzów czekolady i ekspertów od kakao, którzy opowiedzą o historii i osobliwościach czekolady.
Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej: sigep.it.
warto wiedzieć
2023 rokiem SIGEP CHINA
Coraz bardziej międzynarodowa rola SIGEP jako platformy społeczności cukierniczo-piekarskiej i włoskiego stylu życia w sektorze konsumpcji poza domem zaowocowała również pierwszą edycją Sigep China. Organizowaną przez EAGLE, spółkę należącą do Italian Exhibition Group, we współpracy z Koelnmesse. Odbędzie się ona 10-12 maja 2023 r. w Shenzhen World Exhibition and Convention Center. Jednocześnie z Anufood China, aby strategicznie objąć rynek południowych Chin