Zioła w piekarstwie. Bogactwo smaku i aromatu
Pieczywo stanowi niezastąpiony składnik racjonalnej diety. Dodając do mąki zioła, można stworzyć nowe rodzaje pieczywa, zmieniając tradycyjne chleby i bułki w oryginalne wypieki.
Ziołami nazywamy rośliny, których pachnące liście, a nawet całe łodygi stosuje się jako dodatek do produktów i gotowych potraw w celu nadania lub wzmocnienia ich smaku i zapachu. Zioła znajdują zastosowanie w piekarstwie. Dzięki ich dodatkowi pieczywo wzbogaca swój charakterystyczny smak i zapach. W zależności od właściwości zioła można dodawać do pieczywa produkowanego na drożdżach, jak i na zakwasie. Odpowiednio dobrane zioła komponują się dobrze z pieczywem pszennym, pszenno-żytnim i żytnim, a także orkiszowym czy gryczanym.
Charakterystyka ziół stosowanych w piekarstwie
W piekarstwie jako dodatki smakowo-zapachowe wykorzystuje się następujące zioła: bazylię, cząber, estragon, kolendrę, koper ogrodowy, koper włoski, lubczyk, majeranek, miętę, oregano, natkę pietruszki, pokrzywę, rozmaryn, szałwię, szczypior i tymianek.
Bazylia, cząber i estragon
Bazylia jest aromatycznym ziołem, którego liście charakteryzują się korzennym, pikantnym, ale słodkawym smakiem i zapachem. Najbardziej aromatyczne są świeże listki. Popularnym ziołem jest cząber. Jego liście, a także łodygi wyróżniają się intensywnym, korzennym aromatem oraz ostrym, pieprzowym smakiem. Estragon to zioło, którego liście mają gorzkawy, korzenny smak i słodkawy zapach.
Zapach i smak wybranych ziół
Do pieczywa można w...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.
Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?
- Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
- Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
- Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
- Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
- Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych