Żonkil i prymula. Kwiaty na wielkanocny stół

Jak udekorować wyroby cukiernicze na Wielkanoc? Zachęcamy do wykonania żonkila i prymuli – wiosennych kwiatów symbolizujących nowe życie.

MATERIAŁY I NARZĘDZIA

  • masa cukrowa
  • barwniki
  • narzędzie kulkowe do modelowania
  • silikonowa forma do żyłkowania
  • papilotki na muffinki
  • silikonowy pędzelek
  • wykałaczka
  • narzędzie drezdeńskie
  • wałek
  • narzędzie pięcioramiennej gwiazdy
  • skalpel lub nożyczki
  • pędzel

Krok 1

Masę cukrową do kwiatów barwimy na kolor żółty, a następnie rozwałkowujemy na grubość 1 mm. Wycinamy sześć płatków żonkila.

fot. z archiwum autorki

Krok 2

Każdy z płatków rozwałkowujemy na krawędzi, lekko naciskając narzędzie kulkę. Środek kulki powinien się znajdować na łączeniu krawędzi płatka z gąbką.

fot. z archiwum autorki

Krok 3

Wszystkie płatki umieszczamy w silikonowej formie do żyłkowania, a następnie przykrywamy drugą częścią formy i dociskamy. Tak powinny wyglądać płatki po wyjęciu z formy.

fot. z archiwum autorki

Może Cię także zainteresować: Gruszka latem

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz