Żonkil i prymula. Kwiaty na wielkanocny stół

Jak udekorować wyroby cukiernicze na Wielkanoc? Żonkil i prymula to wiosenne kwiaty symbolizujące nowe życie. Zachęcamy do ich wykonania.

Żonkil i prymula. Kwiaty na wielkanocny stół
Żonkil i prymula. Kwiaty na wielkanocny stół, fot. z archiwum autorki

MATERIAŁY I NARZĘDZIA

  • masa cukrowa
  • barwniki
  • narzędzie kulkowe do modelowania
  • silikonowa forma do żyłkowania
  • papilotki
  • na muffinki
  • silikonowy pędzelek
  • wykałaczka
  • narzędzie drezdeńskie
  • wałek
  • narzędzie pięcioramiennej
  • gwiazdy
  • skalpel lub nożyczki
  • pędzel

Krok 1

Masę cukrową do kwiatów barwimy na kolor żółty i rozwałkowujemy na grubość 1 mm. Wycinamy sześć płatków żonkila.

Krok 2

Każdy z płatków rozwałkowujemy na krawędzi, lekko naciskając narzędzie kulkę. Środek kulki powinien się znajdować na łączeniu krawędzi płatka z gąbką.

Krok 3

Wszystkie płatki umieszczamy w silikonowej formie do żyłkowania, przykrywamy drugą częścią formy i dociskamy. Tak powinny wyglądać płatki po wyjęciu z formy.

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz