Żonkil i prymula. Kwiaty na wielkanocny stół
Jak udekorować wyroby cukiernicze na Wielkanoc? Żonkil i prymula to wiosenne kwiaty symbolizujące nowe życie. Zachęcamy do ich wykonania.
MATERIAŁY I NARZĘDZIA
- masa cukrowa
- barwniki
- narzędzie kulkowe do modelowania
- silikonowa forma do żyłkowania
- papilotki
- na muffinki
- silikonowy pędzelek
- wykałaczka
- narzędzie drezdeńskie
- wałek
- narzędzie pięcioramiennej
- gwiazdy
- skalpel lub nożyczki
- pędzel
Krok 1
Masę cukrową do kwiatów barwimy na kolor żółty i rozwałkowujemy na grubość 1 mm. Wycinamy sześć płatków żonkila.
Krok 2
Każdy z płatków rozwałkowujemy na krawędzi, lekko naciskając narzędzie kulkę. Środek kulki powinien się znajdować na łączeniu krawędzi płatka z gąbką.
Krok 3
Wszystkie płatki umieszczamy w silikonowej formie do żyłkowania, przykrywamy drugą częścią formy i dociskamy. Tak powinny wyglądać płatki po wyjęciu z formy.